El meu primer bany

 

First time bath

M’he fixat que a les classes de preparació al part i durant l’estada a l’hospital fer el primer bany del nadó és un tema que causa molts dubtes als pares. Espero que amb aquesta entrada tots aquests quedin resolts. Si us sorgeix algun altre dubte, deixeu un comentari i en tindreu resposta el més aviat possible.

  • Netejaran i banyaran al meu nadó a la sala de parts?

 Heu de saber que durant les primeres hores de vida del nadó sempre evitem banyar-los (excepte alguns casos molt concrets) ja que la seva temperatura corporal es desestabilitza molt fàcilment, i per tant, podrien enfredorir-se. A més a més, els nadons neixen coberts amb una capa de “greix blanquinós” anomenat vèrnix que fa les funcions de protecció davant possibles infeccions i de nutrició de la pell, és beneficiós pel nadó i no s’ha de retirar.

 Per tant, fins que la seva temperatura no es consideri estable no farem el bany del nadó.

 

parto i bebe

 

  •  A l’hospital, qui li farà la higiene al meu nadó?

És cert, que en moltes unitats de maternitat-nounats la higiene del nadó la fa el personal d’infermeria, però us animo als futurs pares que sigueu vosaltres mateixos qui feu aquesta tasca. Demaneu als professionals d’infermeria la possibilitat de realitzar  vosaltres el bany, pot semblar una estupidesa però ens trobarem més segurs per quan tornem a casa. Podem demanar que aquesta primera vegada sigui sota la supervisió d’un professional, el qual us donarà consells per facilitar-vos la feina i oferir-vos més confiança.

bebe baño i madre

ducha bebe

  •  Quan el banyarem per primera vegada a casa?

 És una pregunta freqüent entre les families, quan puc començar a banyar al meu nadó?

Doncs bé, hi ha disparitat d’opinions, és cert que molts professionals sanitaris continuen recomanant no banyar al nadó fins la caiguda del cordó umbilical però fent-me ressò de les recomanacions de l’AEP i L’AEPap (deixaré més abaix l’enllaç als articles on es publica aquesta informació), el nadó es pot banyar encara que no hagi caigut el cordó umbilical. Podem aprofitar a fer la neteja del cordó en el moment del bany, però haurem de tenir la precaució a secar bé tota la zona, per evitar la humitat, el qual podria retardar la seva caiguda o afavorir possibles infeccions. No es necessari banyar al nostre petit de poques setmanes molt freqüentment, un cop al dia és suficient, ni fer banys excessivament llargs, sobretot si el cordó umbilical encara no s’ha desprès per evitar un retard en la seva caiguda. Banys massa llargs pot afavorir irritacions de la pell. A més a més, normalment els primers banys és freqüent que plorin, heu de pensar que això és una nova experiència per a ells, no us preocupeu, no necessiten una neteja profunda, poc a poc s’aniran acostumant i després ja no voldran sortir.

bany nadó

 

  • Quins estris haurem d’utilitzar?

 És important que abans de començar el bany ho tingueu tot preparat i la vora ja que en el moment que comencem el bany no el podrem deixar en cap moment sol.

 – Banyera: se que tots els pares ho tindreu en compte, però la primera vegada que utilitzeu la banyera i després de cada ús feu una neteja. Més endavant crec que faré una entrada amb tots els models de banyera que existeixen el mercat perquè quan aneu a comprar-la tingueu una referència d’avantatges i inconvenients.

TUMMY_TUB_banera_medium

 – Esponja: no és imprescindible, podem utilitzar la nostra mà, però si preferiu una esponja que sigui natural, tova i suau, per evitar irritacions de la pell.

esponja-canastilla-548

 – Sabó: sabó amb un pH neutre i no perfumat. OJO!! no feu abús del sabó i temperatures molt elevades de l’aigua, podrien afavorir la irritació de la seva pell, per tant, utilitzeu petites quantitats.

 – Termòmetre: estri útil però no imprescindible, la temperatura ideal de l’aigua (36-37ºC). Podeu comprovar la temperatura, amb la mà o el colze.

termometro-de-bano-decorado-mami-cocoton

– Tovalloles: aquesta és una opinió personal, però jo tindria a mà dues, una s pot ser amb caputxa, ja que evitarem la pèrdua de calor pel cap i una altre més petita per insisteix a eixugar les zones més sensibles, per exemple el cordó.

toallas-capucha

– Roba, bolquers i pinta del nadó.

 

  • Com banyarem al nadó?

Primer de tot prepararem la temperatura del lloc on farem la higiene del nostre nadó. La temperatura ambiental adequada és entre 22-25 ºC. Posteriorment,  anirem omplin la banyera, recordeu a una temperatura entre 36-37 ºC. Abans d’iniciar el bany, prepareu tots els estris que necessitareu, poseu-los de manera que no us dificulti després agafar-los. Quan ja tenim tot preparat, es hora d’anar treien la roba del nadó,renteu-li el culet, per evitar introduir restes de “caquetes” dintre de l’aigua. És habitual que les primeres vegades no sapigueu com subjectar-lo, us pot donar la sensació de què es rellisca. No tingueu por i agafeu-lo amb fermesa però alhora amb delicadesa. La millor manera d’agafar-lo és passant el vostre braç per la seva esquena i subjectant-la amb la mà la seva aixella, de manera que el seu cap quedi recolzat al vostre avantbraç. La mà contraria podreu rentar-lo. El millor ordre per fer la seva higiene es començar pel tronc i les cames, després el cap perquè no agafi fred i per últim els genitals, considerada la zona més bruta. Quan mulleu el cap del nadó feu-ho des del front cap endarrere, per evitar que li caigui aigua als ulls, sobretot si té sabó.  Per últim, l’eixugarem amb molta cura, insistint en els plecs, sota les aixelles, entre els dits dels peus i si té encara el cordó umbilical, ens assegurarem que tota aquesta zona quedi ben eixuta. Per últim el vestirem i el pentinarem. Jo no sóc molt partidària de posar colònies als nadons.

El més important de tot és que els primers dies escolliu un moment que tingueu tranquil per fer el bany, si vosaltres esteu tranquils ells ho notaran i disfruteu d’aquest moment i si podeu immortalitzeu-lo amb fotos o vídeos, sempre us quedaran en el record

bebe grifobebe grifo

 

Pàgines web de referència:

– AEPap

– AEP

Compartir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

www.000webhost.com