Busco embaràs. Busca llevadora!

logo matrona

 

La setmana passada van arribar a la meva consulta dues futures mares.  Estaven pensant en quedar-se embarassades i volien assessorament preconcepcional.

Em va encantar! He de dir que no faig gaires visites preconcepcionals, són poc conegudes però crec que són molt importants.

És bo tenir un primer contacte amb la llevadora que et farà el control i seguiment del teu futur embaràs. A més a més, rebràs la informació d’un professional, per tant, és tracta d’informació extreta de les últimes recomanacions publicades, sempre des de l’evidència científica.

Per això he decidit escriure aquesta entrada, per donar a conèixer aquest tipus de visita que realitzem les llevadores i que és molt útil i tranquil·litzadora per a les futures mares i les seves parelles.

 

  • Com he de demanar hora?

Veig que moltes futures mares o dones sense estar embarassades acudeixen primer al seu metge de família per què ell faci la derivació. Bé, crec que a tots els centres d’atenció primària pots demanar visita amb la llevadora sense haver d’anar al metge de família per a una derivació. Per tant, si estàs pensant en quedar-te embarassada vés al teu ambulatori i demana hora amb la teva llevadora.

calendari

  • Que hem faran en aquesta primera visita?

1. Iniciar- Revisar -Completar la teva història clínica. Per a nosaltres és molt important conèixer els teus antecedents i estat de salut actual. Ens serveix per valorar millor el futur embaràs.

embaras multi

2. Revisió del calendari de vacunació. Si tens el teu carnet porta’l a la visita així coneixerem millor si et falta alguna vacuna. Si no el trobes o mai l’has tingut, no pateixis perquè la teva llevadora t’assessorarà de les possibles vacunes a posar.

vacuna

3. És possible que et demani una analítica de sang per saber l’estat dels teus anticossos contra la rubèola.

En el cas de no haver passat la varicel·la, a l’analítica  també t’ho afegirà, ens informa de si ets immune o no.

Si desconeixes el teu grup sanguini, comenta-li a la teva llevadora perquè en una senzilla analítica el podem saber. El grup/rh és important durant l’embaràs i part.

Si fa temps que no et fas cap podem aprofitar per realitzar un estudi bàsic de salut, per exemple per detectar una possible anèmia o bé per saber l’estat de serologies (VIH, VHB, VHC, Sífilis).

En el cas de que no siguis immune a la rubèola o varicel·la, se’t recomanarà vacunar-te abans de l’embaràs. Però des de la última dosis de les dues vacunes hauràs d’esperar mínim 1 MES per poder buscar embaràs.

analítica de sang

4. Revisió de la teva pròxima citologia. En el cas que sigui necessari en aquella mateixa visita es pot realitzar

citologia

5.  Et donarà consells per al futur embaràs:

Mesures de precaució envers la toxoplasmosis i la listeria

Suplements d’àcid fòlic i iode. En pròximes entrades en parlaré de la seva importància.

Consell dietètic i exercici físic

En el cas de ser fumadora. Consells per a la  seva deshabituació. Alguns centres d’atenció primària tenen consultes específiques per aquest tema. Si estàs pensant de deixar de fumar, consulta amb la teva llevadora!

Informació sobre el teu cicle menstrual i com reconèixer els teus dies més fèrtils.

Si fa temps que no visites l’odontòleg seria recomanable fer-ho abans de l’embaràs, per detectar possibles caries, fer-te una neteja bucodental i així evitar complicacions durant l’embaràs.

Com pots veure és una visita molt completa.

Us animo a totes a trobar la vostra llevadora!

matrona i embaras

Compartir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

www.000webhost.com