Bolquers d’un sol ús o reutilitzables? Aquesta és la qüestió!

nadó amb bolquer

Des de fa dies hem volta un dubte pel cap, quin és el millor bolquer pel vostre nadó?

Hem vaig posar a fer una recerca per poder trobar la resposta però heu de saber que no ha estat una tasca gens fàcil.

 • Primer de tot unes dades bàsiques

Heu de tenir en compte que un nadó utilitzarà bolquers més o menys durant uns 2 anys i 6 mesos. Aquest període de temps és divideix en:

0-12 mesos de mitjana es gasten uns 7 bolquers al dia  i entre els 12-36 mesos uns 5 bolquers al dia. Aleshores fent càlculs un nadó gasta en 36 mesos uns 74.460 bolquers.

 PUffff mare meva!!!! Després de veure la quantitat de bolquers que podia gastar un nen el següent que volia saber era quin preu té tot això però la resposta la trobareu més endavant quan us parli dels diferents tipus de bolquers perquè veureu que el preu varia considerablement segons el tipus.

 •  Tipus de bolquers: els d’un sol ús o els reutilitzables.

Dos tipus de bolquers d’un sol ús: els bolquers d’un sol us “tradicionals” o bé els anomenats “ecològics”.

1.  Bolquers d’un sol ús “tradicionals”

bolquers

No se si heu trencat algun bolquer alguna vegada però jo si i el què no sabia és que portaven una substancia que converteix el líquid en gel. Aquest component s’anomena SAP.

taula composició bolquers d'un sol ús

Estudis realitzats en els últims anys (a la part inferior deixaré els enllaços per si voleu consultar) han avaluat l’impacte mediambiental que suposen els bolquers d’un sol us “tradicionals” i les conclusions són les següents:

 • La seva fabricació:

 1.  La utilització de cel·lulosa suposa un impacte en la desforestació.

 2. Gran consum d’aigua

 3. Emissió de gasos contaminants al medi ambient

 •  La seva eliminació:

 1. Gran ocupació del sòl, de mitjana un nadó genera uns 1.129 kg de residus de bolquers. Es necessiten aprox. 200 anys per a la seva descomposició.

 2. Emissió de gasos contaminants a l’atmosfera.

 3. Un possible pas de components orgànics no tractats prèviament a aigües subterrànies.

Si anem a qualsevol establiment trobarem gran varietat de marques de bolquers, com puc decidir-me?

Doncs bé, la OCU va realitzar un estudi de diverses marques de bolquers valorant la transpiració, la capacitat d’absorció i la suavitat interior, arribant a la conclusió que els bolquers amb millor puntuació eren els TOUJOURS de la marca LIDL.

bolquers toujours de lidl

Sorpreses, doncs jo la veritat si! De vegades les grans marques disposen de grans pressupostos ,per a les seves grans companyes de publicitat, però com podeu veure no tot el que surt per la tele és el millor!

Taula de comparativa de preus (elaboració pròpia):

taula preus bolquers un sol ús

2. Bolquers d’un sol ús “ecològics”

bolquer d'un sol us ecologic

Aquests bolquers també són d’un sol ús però la diferència és troba en la seva composició i en la degradació. Veureu que el preu també varia una mica.

Quan m’he posat a revisar quines marques ens podem trobar al mercat d’aquest tipus de bolquers m’he fet un embolic perquè cada marca utilitza composicions diferents i també tenen una degradació diferent, per això he decidit fer una taula amb les principals marques (elaboració pròpia).

composició i preus bolquers ecologics

Suposo que hi ha més bolquers d’un sol ús “ecològics” però com heu pogut veure la majoria no són ni 100% biodegradables ni 100% ecològics però si els compareu amb els bolquers tradicionals, contenen molts més materials que provenen de cultius sostenibles i menys components químics. A més a més,  la seva degradació és 100 vegades més ràpida. Si opteu per utilitzar bolquers ecològics reviseu l’etiqueta i fixeu-vos en la seva composició.

La següent taula mostra la composició més recomanable (elaboració pròpia):

composició bolquers d'un sol ús ecologics

Els bolquers reutilitzables.

bolquers reutilitzables

L’estudi “Análisis del ciclo de vida de los pañales de usar y tirar y reutilitzables” realitzat per l’Agència Medioambiental de la Gran Bretanya i validat per la UPC farà uns 3-4 anys considerava que l’impacte sobre el mediambient dels bolquers reutilitzables i dels bolquers d’un sol ús era pràcticament igual. Aquest estudi va ser una patacada pels bolquers de roba ja que sempre s’havien considerat més ecològics que els d’un sol ús però si analitzem la situació de rentat i assecat a l’estudi veurem que es considera que els bolquers es netegen amb rentadores a mitja carrega, amb una temperatura de > 60ªC i l’assecat es fa amb una assecadora. És clar així els consum d’aigua i electricitat és major, per tant, a les conclusions del mateix estudi s’informa de què aquest impacte mediambiental disminuiria considerablement si: assequem a l’aire lliure (al nostre país ens ho podem permetre perfectament), rentem a una temperatura inferior de 60ªC , jo crec que també ho podem assumir, tenint en compte que a més temperatura, teixits com el cotó s’encongeixen. També, hauríem de posar rentadores plenes no a mitja carrega i per últim reutilitzar els bolquers d’un fill a un altre, això no se si es tan viable, ja que si tenim en compte que un nadó utilitza bolquers pràcticament fins els 2 anys, no se en quines condicions queden aquest bolquers per a utilitzar en un segon fill.

En conclusió si opteu per utilitzar bolquers reutilitzables hauríeu de tenir en compte aquestes premisses.

Tot i que aquest estudi va suposar un impacte sobre la utilització d’aquest tipus de bolquers, cada cop hi ha més empreses al nostre país que els dissenyen i els fabriquen. Hi ha tants tipus que he volgut resumir les característiques que hauria de tenir un bolquer reutilitzable quan l’escollim:

 • Bona absorció

 • Teixits hipoal·lergènics i textures agradables al tacte

 • Resistents al rentat

 • Adaptació adequada al nadó per evitar possibles fugues

 • Comoditat per posar i treure

Els boqluers estan formats per un cobertor + forro + absorbent.

El material de l’absorbent pot ser de diversos materials, microfibres, cotó o cànem. Si voleu aconseguir el bolquer més ecològic possible utilitzaria un material natural (cotó o cànem) ja que la microfibra és un derivat del petroli, millor si és de cultius sostenibles i ecològics  per evitar pesticides i vigileu que no s’hagi blanquejat el producte. En un bolquer és molt important la capacitat d’aborció i entre els dos materials mencionats el cotó és aquell que té una absorció més ràpida. En contra, el cotó no és pot rentar a altes temperatures ja que s’encongeix.

El material del cobertor pot ser de diversos tipus: cotó, poliuretà o poliester.

El forro en molts bolquers és opcional però molt recomanable per poder retirar millor les caquetes. També el trobareu de diversos materials.

La quantitat de bolquers que necessitareu anirà en funció de si la rentadora la feu diaria o bé en dies alterns, però si tenim en compte que un nadó pot necessitar uns 7 canvis diaris aprox., l’ideal seria tenir uns 20.

Hi ha gran varietat de models per això us un faré un resum

 • Bolquers amb tot incorporat: són bolquers en els quals la part absorbent i la calceta està tot integrat en una sola peça. Quan canvies el bolquer ho canvies tot d’una sola vegada. L’inconvenient d’aquest bolquer és que triga més d’assecar-se que la resta ja que posem a rentar l’absorbent conjuntament amb el forro però l’avantatge és la comoditat quan toca canviar-lo.

  bolquer tot en un reutilitzables

 

 • Bolquers amb tot incorporat emplenables: aquest tipus de bolquer està format pel cobertor i un forro. L’absorbent l’hauràs de posar a l’interior  a través d’una “butxaca”. Aquestes dues parts es netegen per separat.

bolquer emplenable

 • Bolquers de dues peces: el bolquer està format per dues peces molt diferenciades i que hauràs de posar per separat al nadó. El forro és opcional. La part interna del bolquer que és l’absorbent, hi ha de diversos tipus, gases, tovalloles o amb la mateixa forma del bolquer.

bolquers dos peces

Taula de preus (elaboració pròpia):

preus bolquers de tela

Heu de tenir en compte que ha simple vista sembla més car però si ho calculem només necessitem 20 bolquers aprox., en un primer moment la despesa serà important encara que després no haurem de fer cap més.

Si si si, ja ho sé, moltes segur que esteu pensant, tot això està molt bé, però

 • Què és el millor per la pell del meu petit? 

La dermatitis del bolquer és una irritació i inflamació de la pell de la zona del bolquer.

Els principals factors de risc són: un excés d’humitat, fricció, oclusió i la irritació per la orina i les caques.

 • I de quina manera intervé el bolquer en tot aquest procés?

Doncs bé, segons una revisió de la Cochrane els estudis semblen afavorir:

 1. Els bolquers d’un sol ús amb el nucli de cel·lulosa respecte els de roba (reutilitzables).

 2. Els bolquers amb gel absorbent envers els que tenen el centre només de cel·lulosa.

 3. Els bolquers amb coberta exterior transpirable pel que fa als de coberta exterior oclusiva

 4. Els que tenen l’interior impregnat amb formulacions respecte els d’interior simple.

Tots aquests estudis van tenir la possibilitat de biaix a causa de la metodologia imperfecta.

Com podeu veure no podem extreure una conclusió clara si volem saber què és millor per la seva pell, com a llevadora us recomano realitzar canvis freqüents, encara que el fabricant especifiqui 12h sense humitats i deixar el culet del nadó unes hores al dia sense bolquer.

En termes ecològics, els bolquers reutilitzables o bé d’un sol ús “ecològics” són la millor opció.

I si parlem a nivell econòmic, els més cars són els bolquers d’un sol ús “ecològics”  i els bolquers reutilitzables els més econòmics.

Una de les premisses que també haureu de tenir en compte és que els bolquers d’un sol ús, tan ecològics com tradicionals, són còmodes ja que s’utilitzen i és llencen, però amb els reutilitzables haureu de rentar i estendre. Jo crec que això també és important quan alhora d’escollir un bolquer.

Vosaltres decidiu!!!!!

Documents consultats:  

– Baer EL, Davies MW, Easterbrook KJ. Pañales desechables para la prevención de la dermatitis del pañal en lactantes (Revisión Cochrane traducida). En: La Biblioteca Cochrane Plus, 2008 Número 4.
– Pañales reutilizables como estrategia de prevención de residuos
– Viabilidad de la recogida y el tratamiento de pañales de un solo uso en Cataluña
Per calcular el preu dels bolquers de tela he anat a la web: Crianza natural
– Agència Medioambiental de la Gran Bretanya
Compartir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

www.000webhost.com