La lluna i el part. Mite o realitat?

influencia lluna en el part

No hi ha dona o llevadora que no hagi escoltat mai que les fases de la lluna influencien en l’inici del treball de part.

Mite o la realitat? Aquest és el meu dubte ja que m’han explicat un munt de vegades que no hi ha consistència científica davant d’aquest fet però en la meva pràctica assistencial he pogut comprovar  que les nits de lluna nova o plena tendeixen a ser mogudetes!

És per això que he decidit fer una recerca de la bibliografia més recent per poder extreure una conclusió.

Primer de tot centrarem el tema.

  • Quan dura un embaràs?

Com ja heu vist en algun post un embaràs a terme és des de les 37 setmanes de gestació fins les 42 setmanes. Això crea molta confusió en els futurs pares ja que tota la vida ens han ensenyat a què un embaràs dura 9 mesos, per tant, si considerem que podem arribar fins les 42 setmanes els números no ens quadren.

embaras i lluna

A la primera visita prenem com a dada de referència el primer dia de la última regla perquè saber el dia exacte de la concepció no és una tasca fàcil, excepte si només hi ha hagut una única relació sexual.

Càlcul de la data probable de part

1r dia de la última regla + 7  dies i – 3 mesos

Però heu de tenir en compte, que el cicle menstrual d’una dona pot ser irregular i, a més a més, l’ovulació no ha de produir-se exactament el dia 14 del cicle.

Per això ,un dels objectius de la primera ecografia és datar exactament la gestació a través de les mides del fetus.

  • La data probable de part pot ser:

280 dies des de l’última regla

10 mesos lunars

9 mesos i 1 setmana

lluna i part

 

  • D’on prové tota aquesta associació entre fase lunar i part?

Tal i com comentava en el paràgraf anterior, la lluna triga uns 28-29 dies a donar la volta a la terra. Si ens fixem el cicle menstrual d’una dona pot oscil·lar al voltant dels 28 dies, per tant, s’ha volgut establir un cert paral·lelisme. 

La lluna provoca que les marees pugin i baixin  i podria haver-se establert un correlació amb l’ésser humà ja que la major part de la seva composició és aigua. (1)

lluna, marees i part

Aquesta idea de voler relacionar la lluna amb la concepció, no és un tema actual, tot el contrari, és un tema que ve de molt antic i que ha arribat fins els nostres dies.

La lluna passa per 4 fases en aquests 28 dies:

 

fases de la lluna i part

 

  • Resultats dels articles trobats:

Dades d’un estudi realitzat a l’Hospital Universitari Virgen de la Arrixaca (2):

Lluna nova: 1372 parts (25.31%)

Lluna creixent: 1323 parts (24.41%)

Lluna plena: 1348 parts (24.87%)

Lluna minvant: 1378 parts (25.42%)

Al final, arribem a la conclusió de què les seves observacions no donen suport a la hipòtesi d’una relació entre el cicle lunar i la freqüència dels parts obstètrics.

D’altres estudis (3), observen un petit augment el dia de la lluna plena i en els dos dies anteriors i posteriors a la lluna nova, tot i que, el mateix estudi conclou que no hi ha diferència estadísticament significativa. En aquest mateix estudi també m’ha sorprès una dada, que durant les nits exactes de totes les fases lunars s’inicien més parts, encara que aquesta dada la valoren com NO estadísticament significativa.  

He treballat en els dos torns dia i nit, i tinc també la sensació de què s’inicien més parts de nit que de dia, però això és simplement una reflexió meva.

D’altra banda, hi ha un estudi (1), on també s’estudia una possible connexió entre la pressió atmosfèrica i el trencament espontani de la bossa de les aigües. Els resultats d’aquest estudi mostren que tampoc hi ha cap tipus de lligam entre pressió atmosfèrica i bosses trencades.

Fora de les nostres fronteres, per exemple, un estudi (3) realitzat a la Índia tampoc van poder trobar relació entre les diferents fases de la lluna i l’inici del treball de part.

Per acabar, vull mencionar un estudi (5) en el qual també podem extreure que no hi ha relació entre fase lunar i l’inici de part. PERÒ l’augment de la temperatura i la disminució de la pressió atmosfèrica va predir més probabilitat d’ingressos de dones en treball de part. En canvi, l’augment d’amplitud de la marea, com una mesura de la força de la gravetat lunar, va predir una probabilitat més baixa d’ingressos de dones en treball de part.

Pot ser, ens estem equivocant de fenomen atmosfèric alhora d’establir relacions amb l’inici de part. S’haurà d’investigar més per a poder arribar a conclusions.

part amb lluna plena

 

  • Conclusió

La veritat, estic una mica sorpresa, esperava trobar algun estudi publicat en els últims 5 anys en què s’associes la fase lunar i l’inici del treball de part però tots els articles que he consultat, en diverses bases de dades, des del 2009 al 2014, NO HI HA CAP QUE TROBI ALGUN TIPUS DE RELACIÓ. Per tant, no puc dir que hi hagi algun tipus d’influència entre la fase lunar i l’inici del treball de part.

Tot i que, he de confessar que sempre abans d’entrar a la sala de parts per la nit miro quina lluna tenim!

lluna i sala de parts

 

 

Bibliografia per si voleu consultar:

1. INFLUENCIA LUNAR Y BAROMÉTRICA SOBRE LOS PARTOS Y LA ROTURA ESPONTÁNEA DE MEMBRANAS OVULARES
2. INFLUENCIA DE LAS FASES LUNARES EN EL INICIO DEL PARTO, EN EL HOSPITAL UNIVERSITARIO VIRGEN DE LA ARRIXACA
3.Influencia de las fases lunares en el inicio de los partos espontáneos 

4. The effect of the lunar cycle on frequency of births: a retrospective observational study in Indian population.

5. Atmospheric conditions, lunar phases, and childbirth: a multivariate analysis

 

Compartir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

www.000webhost.com