Les llevadores. Suport durant el postpart a l’hospital

llevadora durant el puerperi

Com ja he dit en alguna ocasió, les llevadores no només estem presents durant l’embaràs i/o part, per a nosaltres el postpart és un dels moments més importants per a la dona i les seves families ja que és una etapa de molts canvis, en la qual, no es estrany que puguin sorgir dubtes o dificultats, per tant, crec que el suport d’una llevadora durant aquest temps és bàsic i imprescindible per una adaptació idònia a la maternitat.

I això no ho dic jo, ho avalen els diferents estudis realitzats en el últims anys així com les guies de pràctica clínica publicades pel ministeri, en les quals, les llevadores som els professionals més adequats per portar a terme l’assessorament i les cures durant el postpart tant en l’àmbit hospitalari com de l’atenció primària.  Entre els beneficis destacats són un major inici de lactància materna, reducció dels dies d’hospitalització i menys complicacions en els primers dies postpart. A més a més, els estudis també reflecteixen els beneficis d’una adequada coordinació entre l’hospital i l’atenció primària per poder realitzar un seguiment continuat a les dones que atenem. I qui millor que aquesta coordinació es porti a terme entre la llevadora de l’hospital, que coneix com estat el procés de part i postpart i la llevadora que a realitzat el seguiment durant l’embaràs. Em sembla que aquesta comunicació és essencial per poder oferir serveis de qualitat.

llevadora postpart

Més dades i aquestes  provenen del nostre àmbit, l’enquesta de satisfacció publicada per la Generalitat de Catalunya al 2010 revela que els professionals millor valorats per les dones són les llevadores i a la pregunta si desitjaria més informació sobre el postpart, el 46,3% de les dones que tenien el seu primer fill  van respondre que si. En d’altres estudis aquest percentatge puja fins el 82% de les dones. En un estudi realitzat a Estocolm les dones i les seves parelles el professional amb el que volien parlar abans de marxar d’alta era amb la llevadora.

Per mi seria lògic que amb aquestes dades, on es posa de manifest els beneficis i la satisfacció de la tasca que desenvolupen les llevadores durant el postpart, tot hospital tingués disponible a les seves plantes de maternitat una llevadora. Sé que cada cop hi ha més hospitals on les dones i families tenen accés a la figura de la llevadora però encara en tenim molts en els què no hi som presents.

llevadora atenció postpart

Amb aquesta entrada vull destacar la tasca que desenvolupem durant el postpart,  moltes vegades  sense gaire ressò, però les dades hi són i  no enganyen, així que espero que en un futur no gaire llunyà tota dona pugui tenir el recolzament i les cures de la seva llevadora durant l’estada a l’hospital.

Fonts consultades:

GPC embarazo y puerperio 2014 Ministerio de Sanidad

Revista Matronas Profesion

Enquesta de satisfacció Generalitat de Catalunya 2010

Compartir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

www.000webhost.com