Pla de naixement, per on començar?

 

 Pla de naixement JP

Des de fa dies que penso en escriure aquesta entrada sobre el pla de naixement, no sabia molt bé com fer-ho, no volia  deixar-me res i vull que s’entengui molt bé quina és la seva funció. Crec que avui m’he aixecat amb la solució!

Primer de tot us explicaré què és el Pla de Naixement i on podeu trobar-lo. Veureu que té moltes preguntes, per això, aniré publicant una pregunta i que ens diu la evidència científica actual respecte aquesta, perquè quan la respongueu tingueu tota la informació a la mà.

Jo dono el pla de naixement a totes les embarassades a partir de les 28 setmanes de gestació, tal i com recomanen les últimes guies. Penso que és un bon moment ja que ens apropem al dia del part i és bo començar-se a plantejar coses que pot ser fins ara no hi havies pensat. A més a més, ens permet comentar possibles dubtes en les següents visites i revisar-lo conjuntament amb la llevadora.

Per tant, demana a la teva llevadora el pla de part del teu hospital o bé, el pla de part de la generalitat. Si te’ns dubtes comenta-li en les successives visites.

pla de part dubtes

  • Què és un pla de naixement?

És un document on la dona expressa per escrit els seus desitjos, les seves expectatives, les seves necessitats i les seves preferències per al seu part i postpart.

Estudis que han avaluat aquest procediment (el pla de naixement) han demostrat que pot contribuir a una millor experiència i augmentar la sensació de control sobre el vostre part.

Trobo que el pla de naixement és una eina que pot ajudar a “empoderar “a les dones en el seu procés de part i postpart. Això significa més capacitat  i control per prendre les teves decisions, unes decisions basades en la informació per impulsar canvis positius.

L’objectiu del pla de naixement no es esbrinar el futur del vostre part, ja que de vegades, poden sorgir situacions imprevisibles que no contemplàveu en aquest document, per tant, en aquest cas els professionals sanitaris que us atenen durant el procés de naixement  us aconsellaran amb la opció més adient i demanaran el vostre consentiment per portar-la a terme. És cert, que el pla de naixement és basa en la capacitat d’autonomia del pacient, cada cop més hem de fugir de models paternalistes, però també vull que sapigueu  que els professionals treballem amb els principis bioètics de beneficència i no maleficència.

També és un error pensar que el pla de naixement només  va dirigit exclusivament aquelles dones que volen un part natural (sense analgèsia epidural), ni parlar-ne ja que de fet, una de les preguntes del pla de naixement és com voleu gestionar el vostre dolor, hi ha l’opció de fer-ho tant amb mètodes farmacològics com no farmacològics, i vosaltres haureu d’escollir. Explico això perquè sovint quan ofereixo un pla de naixement a la consulta, les dones hem diuen que no el poden fer perquè elles volen analgèsia epidural. Les llevadores hem d’intentar canviar aquesta idea poc a poc.

Tot el que expresseu en el vostre pla de naixement no comporta una decisió irrevocable, tot el contrari, en qualsevol moment pots canviar d’opinió. No s’hi poden negar!

pla de naixement angles

  • Qui hem pot assessorar per fer el meu pla de naixement?

En aquest cas, el professional més adequat per ajudar-vos a el·laborar-lo serà la  vostra llevadora. Us aconsellarà de manera individualitzada, tenint en compte les vostres circumstancies, a més a més, la informació que rebreu estarà basada en les últimes recomanacions.

Tot plegat, us servirà per respondre les preguntes del pla de naixement d’una forma conscient i informada.

llevadora i pla de part

  • On puc trobar un pla de part?

Actualment molts hospitals de Catalunya disposen del seu propi Pla de Naixement adaptat a les opcions que pot oferir-vos l’hospital. Des del Departament de Salut de Catalunya es va publicar un model de pla genèric, per tant, si el vostre hospital no disposa d’un Pla de Naixement propi, pots utilitzar el que ofereix la Generalitat i adaptar-lo a les opcions que disposa l’hospital on tindreu al vostre nadó. Assessora’t amb la teva llevadora de l’ASSIR (centre d’atenció primària) per conèixer allò que et pot oferir el teu hospital de referència . Us deixo diversos models de pla de naixement al final de l’entrada.

  • Quan haig de portar el meu pla de naixement?

Si teniu una primera visita a l’hospital abans del part, és un bon moment per entregar-lo a la llevadora que us atengui en aquesta visita. Crec que comentar el vostre pla de naixement en aquesta visita ajudarà als professionals a conèixer les vostres decisions i a vosaltres us donarà la seguretat i la tranquil·litat de saber que seran respectades.

Si en el teu cas no fas una primera visita a l’hospital abans del part, entrega’l el mateix dia del part a la llevadora que estarà amb tu en aquest procés. Als professionals que estem amb vosaltres ens ajuda molt saber i poder comentar amb vosaltres les vostres decisions.

Porta un parell de copies per deixar-hi una en la teva història clínica ja que el procés de naixement no s’acaba amb el moment del part, encara queda tot el procés del postpart. Moment en el qual les teves decisions no són menys importants.

I doncs, ja teniu el vostre pla de naixement?

Espero que després de llegir aquesta entrada junt amb les vostres parelles decidiu el vostre propi pla de naixement.

Alguns exemples de pla de naixement:

Pla de naixement Generalitat de Catalunya

Pla de naixement Hospital Clínic

Pla de naixement Parc Tauli

Compartir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

www.000webhost.com