Gingebre i embaràs! Eficàcia i Seguretat

galeta gingebre

He volgut començar l’entrada d’avui amb aquesta fotografia ja que expressa molt bé el per què fa dies que no escrivia cap entrada al blog.

He estat al Congrés de llevadores a Bilbao presentant un pòster (el gingebre es troba implicat en la presentació ) i, a més a més, he gaudit d’uns dies de descans a Londres, on he vist milions d’aquests tipus de galetes.

Per això, he decidit que després de tenir  tants dies com a companya  aquesta arrel, he pensat que havia de dedicar-li una entrada al blog.

En aquesta entrada vull informar-vos sobre l’ús que es fa del gingebre durant l’embaràs, de la seva eficàcia i no menys important, la seva seguretat.

  • Què és el gingebre?

El seu nom tècnic és Zingiber officinale. Realment es tracta d’una planta però el que normalment s’utilitza és la seva arrel.

És comú trobar l’ús del gingebre a la cuina: per fer galetes, el té o com a saboritzant. Però també és molt conegut pel seu ús terapèutic.

arrel gingebre

  • Per a què s’utilitza?

El gingebre s’ha utilitzat per a millorar les nàusees i vòmits, símptomes relativament freqüents durant les primeres 12 setmanes d’embaràs, tot i que, en alguns casos poden continuar més enllà de les 20 setmanes. Normalment, aquestes nàusees tendeixen a aparèixer a primera hora del matí, al aixecar-se del llit, però poden ser-hi presents en qualsevol moment del dia. La prevalença d’aquests símptomes es troba entre el 50-80% de les dones gestants.

Aquests símptomes resulten molt desagradables, inclús pot minvar la qualitat de vida de les dones que els pateixen.

Hi ha molts tractaments disponibles, tant farmacològics com alternatives terapèutiques no farmacològiques. Entre aquestes alternatives tenim el gingebre.

vomits durant l'embaràs

  • Resulta eficaç?

M’he revisat la última Guia de Pràctica Clínica publicada pel Ministeri de Sanitat ( 1 ) on suggereixen l’administració de gingebre com alternativa terapèutica. No la recomanen com a primera opció per al tractament d’aquests símptomes. Malgrat que, s‘ha demostrat beneficiós pel tractament de les nàusees i vòmits durant les primeres etapes de la gestació a la setmana d’haver iniciat el tractament, aquesta alternativa resulta una recomanació dèbil, és a dir, es precisa continuar investigant per donar una recomanació consistent.

Davant d’aquesta incertesa vaig continuar buscant i hem vaig topar amb una Revisió de la Cochrane (2) en la qual també s’avalua l’eficàcia del gingebre. Aquesta revisió observa que l’ús de productes de gingebre poden ser útils per a les dones, però els autors expressen que la manera com s’han realitzat els estudis era difícil extreure conclusions fermes ( alt risc de biaix).

En més estudis consultats, el gingebre es comparava amb la vitamina B6 per determinar quina alternativa era més eficaç. Doncs les dones del grup gingebre van disminuir les seves nàusees, amb resultats estadísticament significatius en comparació amb el grup de les dones que havien pres vitamina B6. Però els mateixos autors informen que té limitacions, si parlem de possibles efectes adversos (avortaments o defectes congènits) ja que el nombre de dones que hi van participar a l’estudi no resulta suficient. (3)

gingebre i embaràs

  • I el puc prendre amb seguretat durant l’embaràs?

Després d’una recerca en la bibliografia actual, he extret que els efectes secundaris més freqüents són: ardors i reflux gastroesofàgic (1).

Respecte a altres possibles efectes adversos, com per exemple, avortaments espontanis, no s’han trobat diferències. Tot i això, els autors creuen que es precisen més estudis: amb més població i més homogènia i d’una major durada. Per així donar seguretat tant a la mare com al fetus  (2,3,4,5)

efectes gingebre mare i fetus

Existeixen possibles interaccions amb altres fàrmacs, per tant, ho haurem de tenir en compte. (4, 5,6,7)

  • Així doncs, el gingebre és adequat pel meu embaràs?

De tot això, jo puc extreure que el gingebre pot arribar a ser una alternativa terapèutica eficaç però actualment es precisen més estudis per corroborar que no només és eficaç, sino també segura.

A més a més, no he pogut esbrinar quina era la posologia eficaç i segura, és a dir, dosificació, forma (càpsules, xarop,…), freqüència o duració del tractament. En els estudis que he consultat, tant la duració del tractament com la quantitat utilitzada era diferent.

 gingebre capsules embaràs

No dubteu,  sempre, sempre i sempre a consultar amb la vostra llevadora per saber si és segur i/o eficaç prendre qualsevol tipus de tractament durant l’embaràs, malgrat que sigui d’origen natural, com és el cas del gingebre.

Les herbes medicinals, són això, medicinals, estan formulades amb principis actius per a alleujar símptomes però amb possibles efectes secundaris, contraindicacions i interaccions.

No voldria acabar sense donar les gràcies a la meva amiga, companya i llevadora, Virginia Díez perquè tota aquesta feina ha estat una tasca conjunta.

 Bibliografia 

1. Guia Practica Clínica

2. Revisió Cochrane 2013

3. Comparing ginger and vitamin B6 for the treatment of nausea and vomiting in pregnancy: a randomised controlled trial

4. The effectiveness and safety of ginger for pregnancy-induced nausea and vomiting: a systematic review.

5. Ginger to reduce nausea and vomiting during pregnancy: evidence of effectiveness is not the same as proof of safety.

6. Interactions between Herbs and Conventional Drugs: Overview of the Clinical Data

7. Spiteri S. Herbal medicines: adverse effects and drug-herb interaction.Journal of the Malta College of Pharmacy Practice. 2011; 7: 38-42

Pd: en els links només es poden visualitzar els abstract, jo disposo dels articles complets que he consultat des de la biblioteca de la UB Bellvitge.En aquesta entrada, he afegit els articles i documents que he pensat que eren els més interessants, però això és una mínima part respecte a tots els articles consultats.

Compartir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

www.000webhost.com