Arriba el final i no hi ha senyals de part!

arriba el nado

Crec que una de les consultes més freqüents que hem trobo a les sessions de preparació al naixement i a la consulta, són mètodes no farmacològics per ajudar a iniciar el treball de part.

I això no només és un percepció meva, sinó que en un estudi realitzat al 2013, es va observar que el 30% de les dones utilitzaven algun tipus de mètode no farmacològic per a iniciar del treball de part. (1)

He arribat a sentir tants remeis tradicionals, transmesos de generació en generació, que sembla la butxaca del Doraemon, on qualsevol cosa pot servir!

 

Per tant, m’he plantejat que hi ha de cert en la bibliografia de tot això!

  • Quins remeis m’he plantejat esbrinar si són efectius per iniciar un part?

Relacions sexuals
Estimulació dels mugrons
Acupuntura
Infusió fulla de gerdera “frambueso”
Homeopatia,……

final embaras

Com resulta que m’he trobat amb bastants remeis, en aquesta primera entrada, només parlaré de les relacions sexuals i en entrades successives abordaré els demés temes.

Segur que algun cop heu sentit que les relacions sexuals ajuden a estimular el treball de part. Però, què hi ha de cert?

relacions sexuals induccio part

Buscant en diverses bases de dades he trobat cosetes interessants.
Sembla ser que el semen és un gran font de prostaglandines. Les prostaglandines tenen funcions semblants a les hormones i la seva funció és preparar el coll de l’úter, per donar lloc a l’inici del part. (2-3) De fet les prostaglandines s’utilitzen als hospitals per madurar el coll de l’úter quan s’ha d’induir el part.
Però en una relació sexual, també hi ha l’orgasme, i quin paper juga?

orgasme i induccio part
No queda gaire clar l’acció de l’orgasme, però podria intervenir en l’alliberació d’oxitocina, i per tant, donar lloc a l’inici de contraccions.(2-3)
O bé, simplement ser un conjunt de coses: estimulació física del segment inferior de l’úter, semen (prostaglandines naturals) i orgasme amb alliberació d’oxitocina. (2-3)

  • Però tot això és efectiu?

Si ens fixem en la revisió que va fer la Cochrane al 2008, conclou que l’acció de les relacions sexuals com a mètode per induir el treball de part és incert. Recomanen realitzar més estudis. (2)

Però revisant d’altres estudis més recents, m’he topat amb un assaig clínic realitzat al 2013. En aquest estudi es feien dos grups, un de dones a les que se’ls explicava els beneficis de mantenir relacions sexuals i l’altre grup no. Doncs bé, no va haver-hi diferències en l’inici del treball de part. (4)

No hem vaig rendir. Vaig aconseguir un altre assaig clínic, encara més recent, públicat al 2014. Conclusió: les relacions sexuals no acceleren l’inici del part en embarassos a terme en el grup de dones que tenien prefixat 2 relacions sexuals a la setmana, en comparació amb el grup d’abstinència. (5)

Vaig trobar un altre assaig clínic portat a terme al 2007, on també s’avaluava els efectes de les relacions sexuals en l’inici del treball de part. En aquest estudi, tampoc va haver un augment d’inicis espontanis del treball de part en el grup de dones a les quals se’ls va recomanar augmentar les seves relacions sexuals. (6)

sexe i embaras

Però, ahhhh, de sobte hem vaig topar amb aquest estudi del 2006. No és un assaig clínic i no és gaire recent, però determinava la incidència de relacions sexuals i els efectes d’aquesta amb l’inici del treball de part de forma espontània. Els resultats són diferents als estudis anteriors, les relacions sexuals és van associar amb l’inici de treball de part espontani i menor necessitat d’inducció. (7)

 

  • Segur que ho us preguntareu, tot això està molt bé, però és segur?

D’altres vegades, ja he fet referència aquesta GPC del Ministeri de Sanitat, la qual recomana com a segur mantenir  relacions sexuals  ja què no s’associa amb cap risc per al fetus (8). Si mirem d’altres guies, per exemple, Guia NICE a UK revisada al 2014, dona el mateix missatge. Les relacions sexuals no estan relacionades amb efectes adversos. (9)

preguntes i embaras

  • Buff , quin lio, hi ara què???

Actualment, vist des d’una vessant de la ciència, es precisen més estudis per confirmar que les relacions sexuals ajuden a l’inici del treball de part.

A la fi, el més important de tot això, és que en un embaràs sense risc, no suposa una contraindicació per a mantenir relacions sexuals, a no ser que hi hagi una causa mèdica que no ho permeti, per exemple: sagnats, APP,  …

Per tant, si a més d’aconseguir tenir un moment d’intimitat per a tu i la teva parella, arrenquem el treball de part en un embaràs a terme, doncs Benvingut!

I ja saps, si te’ns dubtes o preocupacions al respecte, consulta a la teva llevadora!

Bibliografia:

1.Use of nonmedical methods of labor induction and pain management among U.S. women

2. Revisió Cochrane 2008.

3. Maduración cervical: aceleración de un proceso natural

4. Artícle pubmed

5. Artícle pubmed 2

6. Artícle pubmed 3

7.Artícle pubmed 4

8.GPC Ministeri de Sanitat

9.Guia Nice 2008

Compartir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

www.000webhost.com