Keep calm and don’t touch the baby! Rutines que poden esperar

no toquis el bebe

 

Un nadó ha de rebre tot un seguit de cures després del seu naixement. Però és necessari fer-les immediatament després del part?

Doncs NO. Hi ha un temps de marge que permetrà al bebè adaptar-se a una nova vida fora de l’úter , a realitzar la seva primera pressa de forma espontània i establir contacte amb els seus pares per forjar el vincle.

En definitiva, no cal estressar-los, per això és bo que les famílies coneguin quines són, per a què serveixen i quan és el moment idoni per a realitzar-les.

 •  Quines rutines li faran al nadó a la sala de parts?

 1. Maniobres preventives com :

               Administrar vitamina K

               Posar la pomada oftalmològica d’antibiòtic

 2. Col·locar la pinça del cordó umbilical

 3. Identificar-lo amb la polsera

 4. Exploració

peus nado

 

 • Per a què serveixen?

Vitamina K: consisteix en administrar una dosis per via intramuscular ( amb una punxada a la cama) o bé varies dosis per  via oral, per a prevenir la malaltia hemorràgica del nounat.

Aquesta malaltia fa referència al sagnat que es produeix en les primeres setmanes de vida a causa d’un dèficit de vitamina K. Els llocs de sagnat més freqüents són: intracraneal, gastrointestinal i cutani.

vitamina K nadó

La profilaxis amb pomada oftalmològica: serveix per prevenir la oftalmia neonatal.

La oftalmia neonatal produeix una conjuntivitis amb secrecions en les dues primeres setmanes de vida. Si hi ha una lesió a la còrnia, sense un tractament adequat podria arribar a complicacions tan importants com una ceguesa.

pomada nadó ulls

 

La col·locació de la pinça del cordó umbilical: hauria de ser passats els primers 2-3 minuts de vida o bé fins que deixes de bategar. Un dels beneficis més importants del pinçament tardà és l’augment del dipòsits de ferro en els nadons.

cordo umbical pinçament tardà

La identificació del nadó: és una mesura de seguretat.

És un kit que està format per una polsera pel nadó on constarà el seu nom i un número d’identificació. La mare portarà la mateixa polsera amb el mateix número. La pinça del cordó també té el mateix número. A més a més, en aquest pack hi ha dos adhesius amb aquest número un per la història clínica de la mare i un altre per a la del nadó.

kit seguretat identificació nadó

La primera exploració: valorarem el color de la pell, el patró i el ritme respiratori, la freqüència cardíaca i el seu to muscular. Amb aquesta primera exploració farem el test d’Apgar, el qual ens donarà molta informació respecte a l’adaptació del nadó a la vida fora de l’úter. Tot això, ens permet detectar possibles anomalies.

 • S’han de fer immediatament després del naixement?

Immediatament després del part hem de col·locar al nadó en Contacte precoç pell amb pell. El temps indicat seria com a mínim 50 minuts sense cap interrupció, però idealment haurien de ser 120 minuts o fins la finalització de la primera pressa.

Exposaré una a una, per a què conegueu quan temps podeu esperar segons les recomanacions de les Guies de Pràctica Clínica, és a dir, que no m’ho he inventat jo! Es troben als documents on s’exposa les bones pràctiques que hauriem de fer tots els professionals.

El pinçament del cordó umbilical com ja he comentat abans hauria de ser entre el 2-3 minuts de vida o fins deixar de bategar. La pinça del nadó té un sistema de seguretat que no permet que s’obri i porta el número d’identificació.

Cordon Umbilical Cortado1

La pomada oftalmològica pot ajornar-se fins 4h després del seu naixement, per no interferir en el contacte visual mare-nadó.

nadó miran a la mare

 

L’administració de la vitamina K no s’ha fer immediatament després del naixement, s’haurien de respectar els primers 50 minuts mínims, sense interrupcions.

que no us separin

 

 

La primera exploració del nadó per detectar possibles anomalies es pot fer amb la mare. El test d’Apgar es realitza al 1 , 5 i als 10 minuts. Només precises visualitzar el color, el to muscular i posar la ma amb “mimo”  al tòrax per valorar el ritme i patró respiratori. A més a més de la freqüència cardíaca.

S’ha d‘identificar el nadó el més aviat possible com a mesura de seguretat, però això no impedeix continuar junts mare-fill.

exploració nadó pell amb pell

 • Quines rutines es consideren innecessàries?

Banyar al nadó no està recomanat durant les seves primeres hores de vida ja que suposa una interferència per a realitzar el contacte pell amb pell. A més a més, els nadons no regulen bé la seva temperatura corporal, per tant, un bany podria desestabilitzar-lo. També, hem de tenir en compte que els bebès neixen amb una capa de greix blanc anomenat vèrnix caseosa. Aquesta capa de greix si no la toquem és reabsorbida per la pell del nadó. Els estudis suggereix que tindria un efecte acidificador, hidratant per la pell i com a protecció davant de possibles infeccions. A més a més, evitaria la pèrdua de calor.

vernix caseosa

Vestir-lo: tal i com he justificat abans el nadó ha d’estar en contacte pell amb pell amb la mare. Podem posar un capçonet per a evitar la pèrdua de calor pel cap i un bolquer, però la resta de la seva pell ha d’estar amb contacte directe amb la seva mare, i tot dos ben tapats amb llençols i mantes prèviament escalfades.

Manoples, aix les manoples, quina mania els hi tinc! No he trobat cap estudi que corrobori la meva teoria però des del meu punt de vista, són una peça de roba que crea interferències. 

Si mai heu estat una estona amb un nadó, veureu que toquen molt. El tacte és un sentit més. Si posem les manoples l’estem eliminant i, per tant, no li permetrem que rebi informació d’allò que l’ envolta.

vestir nadó

Pesar, tallar i mesurar el perímetre cranial: no està justificat fer-ho abans de 120 minuts, però reconec que en molts hospitals és una dada indispensable, per a fer des de l’ingrés del nadó fins a omplir els milions i milions de papers derivats del part.

A més a més, els hospitals tenen com a protocol fer un control glucèmic als < 2,5Kg, als de > 4Kg i fills de mare diabètica, a les 2 hores del naixement. Per a mi, aquests nadons amb risc d’una baixada de sucre es preferible l’alletament precoç i evitar estressar-los, fer-los plorar o que perdin calor ja que això provocarà un major consum de sucre, la qual cosa no interessa.

Per tant, una actitud adequada seria mantenir el nadó en contacte pell amb pell, amb un inici precoç de lactància, durant els primers 120 minuts, vigilant aquells amb risc d’hipoglucèmia per detectar ràpidament símptomes que m’indiquin una possible baixada de sucre.  A l’apartat bibliografia teniu un document de la AEPed on no està reflectit el pes com a procediment a realitzar en sala de parts sinó en la planta d’hospitalització.

pesar nado

Aspirar secrecions, és a dir, treure els mocs o babes no es necessari si el nadó presenta una bona puntuació en el test de Apgar.

treure mocs

Posar una sonda rectal no es necessari ja que comprovarem visualment la presència d’anus i estarem a l’aguait de què el nadó faci la seva primera caca, el meconi. El meconi es caracteritza per ser una caca enganxosa i de color negre.

 • Puc demanar que aquestes rutines es facin amb el meu nadó en contacte pell amb pell?

Si, sempre i quan no hi hagi una situació que surti de la normalitat, per exemple, en cas de reanimació.

La primera exploració del nadó, per comprovar el benestar  s’hauria de fer sense separar mare-fill. El test d’Apgar que fem a tots els bebès de forma universal, també es pot realitzar en contacte pell amb pell.

L’administració de la vitamina K  no justifica la separació. Es recomana que es posi en el moment en el que el nadó està mamant pel seu efecte analgèsic.

Per posar la pomada oftalmològica tampoc es necessita distanciar al nounat de la seva mare.

La col·locació de la pinça i de la polsera identificativa són dos procediments molt senzills, els quals es poden fer continuat el contacte pell amb pell. Les GPC indiquen la importància de fer-ho sense que hi hagi una separació.

 Fins aquí l’entrada d’avui, i recordeu

Millor Junts que Separats!!!!!

millor junts que separats

Bibliografia:

1Guia cures del nadó del Ministeri de Sanitat

2. Revisió Cochrane vitamina K

3. Recomanacions CDC Vitamina K

4. AEPed. Recomendaciones para el cuidado y atenci´on del recien nacido sano en el parto y en las primeras horas despues del nacimiento

5. Efecto del momento en que se realiza el pinzamiento del cordón umbilical de neonatos a término en los resultados maternos y neonatales. OMS

6. GPC sobre l’atenció del part normal Generalitat de Catalunya

7. Cuidados generales del recién nacido sano

8. Uso profiláctico de la vitamina K para la enfermedad hemorrágica del recién nacido

9. GPC sobre l’atenció del part normal

10. Vernix caseosa in neonatal adaptation.

11. Time to review newborn skincare

 

Compartir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

www.000webhost.com