El nadó està de natges. Petit, dona’t la volta!

fetus dintre de l'uter

 

Després d’uns dies de menjar, menjar i no parar de menjar, torno amb una nova entrada. Hagués estat bé parlar de l’augment de pes durant l’embaràs, però més d’una hauria tingut un ensurt. Per això he escollit un altre tema, és un dubte molt comú, sobretot quan ens acostem al final de l’embaràs.

Segur que moltes de vosaltres us heu preguntat, quan es girarà el nadó? I si no es gira, què puc fer?

Doncs en aquesta entrada resoldrem aquest i d’altres dubtes, som-hi!

 • Com ha de col·locar-se el nadó?

La majoria de nadons es col·loquen amb el cap abaix, és a dir, dintre de la pelvis.

nadó en cefalica

 • En quines altres posicions es pot posar?

Hi ha un 3-4% de nadons que es col·loquen de natges, en aquest cas, el cul, peus o les dues coses s’orienten cap el canal del part.

Però hi ha una altre posició, la transversa. En aquesta postura el nadó té l’esquena a la part baixa de l’úter, per que us feu una idea, és com estar estirats en una hamaca d’aquestes que es penjen dels arbres.

bebé nalgasposicio transversa nadó

 

 • A partir de quina setmana es troben en posició cefàlica?

Entre les 28-32 setmanes d’embaràs els nadons es donen la volta, per arribats el moment del part, sortir amb el cap per davant. Una manera de saber si el teu nadó està en aquesta posició és amb l’ecografia de tercer trimestre, la qual es fa entre les 33-34 setmanes.

Una altra manera és amb les maniobres de Leopold que fa la llevadora al final de la gestació.

maniobras de Leopold

 

 • I si no es col·loca, quines alternatives tinc?

Sovint hem trobo mares neguitoses perquè a l’ecografia de tercer trimestre han vist que el nadó encara no estava de cap. Primer de tot no heu de patir, en el món de l’obstetrícia ens tendim a regir per números, dates, temps i límits però més vegades del que ens pensem, la natura ens sorprèn.

Vull posar-vos un exemple del meu dia a dia. Una pràctica habitual als hospitals és la programació d’una cesària per un nadó en posició transversa o de natges, però sempre el mateix dia de la intervenció es fa una ecografia de control, i  de sobte……… Ohhh SORPRESA!!!

El nadó de > 37 setmanes  en els últims dies s’ha girat i té el seu caparró preparat per sortir.

Quantes dones hauré vist amb aquesta situació, tornant cap a casa a esperar iniciar el seu treball de part de forma espontània. Amb això volia remarcar la idea de no angoixar-se.

embaras esperar

 

Després d’explicar-vos unes batalletes, anem a la resposta de la pregunta. Si, tenim alternatives i són aquestes:

 • Exercicis

yoga i embaras

 

 • Acupuntura. Moxibustió

moxibustion_embaras

 

 • Versió externa 

versió externa nado

 • Part de natges

 

Avui parlaré dels exercicis que poden afavorir la rotació del nadó.

 • Quins són aquests exercicis?

Són exercicis en què la dona descansa amb la pelvis més elevada. Els dibuixos els he fet jo, jijijijiji!

exercicis per un nado de natges

Postura nº1: feu 6 repeticions. Al plegar-me expiro i a l’inspirar em col·loco en posició quadrúpede.
Faig uns descans estirada de costat esquerra.
Postura nº2: feu 6 repeticions. A l’expirar arquejaré l’esquena i a l’inspirar em col·loco en posició quadrúpede.
Faig un descans estirada de costat esquerra.

exercicis per un nado de natges 2

 

Postura nº3: us resultarà més còmode col·locar uns coixins sota els malucs. Al final de l’embaràs,  pot ser molesta per algunes dones per la pressió que exerceix l’úter, si sentiu mareig o malestar,  no la realitzeu. No mengeu abans de fer-la. Feu 6 respiracions. Al acabar descanseu estirades de costat esquerra
 • Però, aquests exercicis són eficaços?

Fent un volt per les bases de dades m’he trobat amb diversos estudis, en els quals s’avaluava l’eficàcia d’aquests exercicis.

La Cochrane al 2012 (1) publica una revisió bibliogràfica sobre el maneig postural en dones amb un nadó de natges. Els resultats no recolzen l’efectivitat d’aquesta pràctica, tot i que refereixen precisar més estudis i amb més quantitat de dones a estudiar.

M’he topat amb altre estudi, aquest publicat al 2006 a la revista J Midwifery Womens Health (2). Es feien dos grups, un amb dones a les que se les ensenyava a fer l’exercici durant 15′ 3 vegades al dia, i un altre grup a les quals no se’ls feia cap intervenció. Els resultats d’aquest estudi coincideixen amb la revisió de la cochrane, no va haver-hi diferències entre els grups de dones. Però, també recomanen fer més estudis amb un grup de dones més nombrós.

nado ecografia de natges

 

Unes altres troballes són uns estudis publicats al 1999 (3-4). He estat rumiant si afegir-los o no ja que fa >10 anys, però al final he pensat que estaria bé deixar-los reflectits.

Comencem pel primer (3), en aquest estudi s’utilitza una postura diferent, el pont de la India. En els meus dibuixos correspon a la postura nº 3, consisteix en elevar la pelvis amb una respiració abdominal. Però amb aquesta postura tampoc es va millorar la versió dels nadons a posició cefàlica.

El segon estudi publicat a la revista Birth (4), avaluava la rotació del nadó en dos grups de mares . Un grup utilitzava només una postura 3 cops/dia durant 15 minuts i l’altre grup res. Tampoc va augmentar l’èxit en la rotació dels nadons.

Com veieu hi ha pocs estudis en vers aquest tema. Necessitem investigar més, per donar a conèixer amb major claredat com són d’eficaços els exercicis proposats.

A nivell personal i després de llegir aquests estudis hem pregunto:

 1. És possible que no resulti eficaç perquè no hi ha una pauta estandard? 

 2. Hi hauria més versions de nadons a posició cefàlica si combinéssim diversos exercicis, en comptes d’escollir només un?

Bé, són preguntes que ara mateix no tinc resposta, potser en un futur serà un tema a estudiar.

Per tant, si no hi ha cap contraindicació en el vostre embaràs, proveu-los, no perdeu res! 

 

Bibliografia

 1.  Cephalic version by postural management for breech presentation. Cochrane
 2. Clinical implications from an exploratory study of postural management of breech presentation.J Midwifery Womens Health.
 3. Increased rate of spontaneous version in breech presentation by Indian bridge? A prospective, randomized study
 4. Knee-chest postural management for breech at term: a randomized controlled trial.
Compartir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

www.000webhost.com