Com he de netejar les dents al meu nadó?

dents nado

 

Fa uns mesos vaig assistir a un curs sobre lactància materna. Una de les sessions va estar conduïda per una odontopediatra (Ruth Mayné Acién ), va ser genial!

En la seva sessió vam estar parlant sobre si existia una relació entre lactància materna perllongada i caries de la primera infància. La seva resposta va ser clara: NO hi ha una relació directa, però si que és cert que hi ha factors com ara: la introducció de sucres, una mala higiene bucal del nadó, entre d’altres, que si tenen una influència directe sobre el procés de les caries.

Avui, vull parlar sobre la higiene bucodental en el nadó. Són unes pautes que poden portar a terme les families de manera molt senzilla.

Recomanacions:

  • Evitar tot tipus d’hàbits de transmissió salival

Amb això hem refereixo a res de fer petons a la boca, ni netejar el xumet del nadó amb la saliva dels pares, compartir culleres,…. és a dir, cap contacte entre la saliva dels pares i dels nens, per a evitar la transmissió de bacteris que provoquin caries.

xumet a la boca de la mare

 

  • Espaiar l’interval entre àpats; llet o sòlids (mín. 2 hrs)

Seria ideal que entre un àpat i un altre poguéssim deixar descansar, per tal que la saliva neutralitzi els àcids i ajudi en el procés de remineralització de les dents.

dents nado

 

 

  •  Raspallat dental 2 cops/dia amb pasta de 1000 ppm de fluor

Quantitat “raspada o tacada” en nens menors de 2 anys. Pels majors de 2 anys,  pasta de 1000-1450 ppm de flúor, en quantitat “gra d’arròs”.

Quantes vegades posant la pasta de dents us ha sortit més quantitat de la que volíeu? Consell pràctic: no poseu la pasta de dents sobre el raspall, si no que passeu el raspall per sobre la pasta. D’aquesta manera calculareu millor la dosis.

 

  • Intentar que el nadó dormi amb la boca neta cap a l’any

Igual que un adult no se’n va al llit sense netejar-se les dents, pels nens hauriem de tenir integrat el mateix hàbit. Per tant, abans d’anar a dormir agafem com a rutina netejar-li les dents, per a ells és com un joc.

Quan netegeu les dents al vostre petit, recordeu-vos d’aixecar el llavi superior per a eliminar possibles restes de menjar.

nado raspall de dents

 

 

  • Retardar al màxim la introducció de sucres

Hauriem d’evitar el màxim aliments cariogènics: llaminadures, sucs envasats,iogurts beguts ensucrats, batuts ensucrats, brioixeria,….

cupcakes

 

 

  • Visitar a un odontopediatra quan erupcionin les dents superiors

Hi ha el costum en els adult  d’anar a l’odontòleg de manera rutinaria, però i els petits?  També  haurien de visitar-se per mantenir una bona salut bucodental i poder detectar immediatament possibles anomalies.

dentista nadons

 

  • Aixecar el llavi per descartar “taques blanques”

Les taques blanques a les dents en un nen, és el primer signe d’una possible caries. Per tant, pares i mares feu una revisió sovint de les dents dels vostres petits.

mirar dents nado

 

Existeixen raspallets adaptats per a nadons molt “chulos”. Us deixo algunes mostres.

didal de silicona per a nadons

 

Aquesta fotografia és un didal per a nadons que no tenen dents. La seva funció és estimular les genives i adaptar-se per quan hagi de començar a raspallar-se les dents.

raspall dents nadons

En aquesta altra fotografia podem observar que existeixen moltíssims tipus de raspalls per a nens.

Característiques per escollir un raspall: adaptat a la seva edat, facilitat per agafar-lo,  capçal adequat per a la mida de la seva boca i filaments molt suaus.

Per últim, vull deixar-vos un vídeo que ha realitzat aquesta odontopediatra junt amb el seu fill, per a ensenyar com s’haurien de rentar les dents.

Com netejar-se les dents en tres passos

 

Compartir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

www.000webhost.com