Demana una llevadora!

acompanyament llevadora

Fa dies que no escrivia cap entrada. He estat una mica enfeinada, però avui m’he posat de nou en marxa. Tenia un tema que hem rondava pel cap i avui per fi m’he pogut ficar.

Fent tallers a joves m’he adonat que quan pregunto si saben que fa una llevadora, només trobo com a resposta: ajudar a tenir els fills a les dones.  Un altre cas que hem trobo de manera molt freqüent, quan ve una dona a fer-se una citologia o bé per consell contraceptiu,  és que es dirigeixen a mi com a Dra. i és clar, jo metge no ho sóc pas, sóc llevadora! En aquell moment explico quines són les competències de la meva professió.

 Però això m’ha fet pensar i m’he adonat que així no anem bé.

Per això a l’entrada d’avui vull explicar la funció de la llevadora durant la vida sexual i reproductiva de les dones i les seves parelles, això inclou, als adolescents, a les dones en edat fèrtil i a les dones en l’etapa de climateri. A la part final hem centraré en l’etapa de l’embaràs i part, informació recolzada per diferents estudis.

 La tasca de la llevadora és l’atenció integral, és a dir, una atenció individualitzada a la dona i la parella, tant emocional com d’assistència, suport, acompanyament i informació.

llevadora embaras

Vull recordar que les llevadores:

 • Assessorem en anticoncepció i prevenció de malalties de transmissió sexual.

 • Informació i acompanyament en l’embaràs no desitjat.

 • Donem informació sobre el programa de cribatge del càncer de coll d’úter i realitzem les citologies

 • Informació, seguiment i educació sobre el programa de prevenció del càncer de mama

 • Educació afectivo sexual en qualsevol etapa de la vida

 • Consell preconcepcional

 • Seguiment de l‘embaràs normal

 • Assistència i acompanyament durant part i postpart

 • Suport en l’alletament

 • Valoració del sòl pèlvic i prevenció de la incontinència d’orina

 • Prevenció i detecció d’infeccions de l’aparell reproductor

 • Atenció a la dona en el climateri

més llevadores

Com podeu veure no només “ajudem a tenir els fills”, ni som l’ajudant. La llevadora té unes funcions independents i unes funcions de col·laboració amb d’altres professionals.

A una llevadora la podreu trobar:

 • Centres d’atenció primària

 • Hospitals

 • Exercint la professió de forma privada.

 

llevadora durant el puerperi

A més a més, realitzem:

 • Visites de postpart a domicili

 • Tallers a joves

 • Grups d’alletament

 • Grups de maternitat i paternitat

 • Grups de postpart

 • Piscina durant l’embaràs

 • Grups de menopausa

ioga mares i nadons

Com podeu veure el ventall és molt ampli.

Després d’aquesta introducció,hem centraré en la funció de la llevadora durant l’embaràs, part i puerperi.  Totes les dones haurien de conèixer perquè és tant important ser assistida i acompanyada per una llevadora durant la seva maternitat. Ha de quedar clar, que això no ho dic jo, ho diuen els estudis realitzats.

tornar a casa llevadora

Comencem pel document:  Actualització i adaptació a Catalunya de la Guia de Pràctica Clínica del Sistema Nacional de Salut sobre l’Atenció al Part Normal. Publicat al 2014

L’atenció a l’embaràs, part i puerperi per llevadores proporciona majors beneficis que altres models mèdics o d’atenció compartida, sense efectes adversos:

Disminueix l’utilització d’analgèsia regional i episiotomia durant el part.

Augmenta la taxa de part vaginal espontani.

Les dones tenen una sensació major de control.

Una major taxa d’inici de la lactància materna.

La mort fetal i neonatal general és similar en els diferents models d’atenció, a més la satisfacció sembla més gran.

part normal catalunya

Per tant conclou, es recomana que els equips d’atenció al part hospitalari promoguin l’atenció al part de risc baix preferiblement per part de les llevadores, sempre que es mantingui dins dels límits de la normalitat.

Un document del Ministeri de Sanitat: Guía de Práctica Clínica sobre la Atención al Parto Normal . Copio literalment la seva recomanació

guia part normal

“Se recomienda que los equipos de atención al parto hospitalario promuevan la atención al parto de bajo riesgo preferiblemente por parte de las matronas, siempre y cuando éste se mantenga dentro de los límites de la normalidad.”

Però i fora de les nostres fronteres? Doncs també trobem recomanacions en la mateixa direcció.

NICE llevadores

La actualització de la guia NICE (sistema de salut del Regne Unit) al desembre de 2014,diu literalment: l’evidència mostra ara que les unitats de llevadores són més segures que l’hospital per a les dones que tenen un risc baix. La seva guia actualitzada també confirma que el part a casa és igual de segur com una unitat per llevadores i sala de parts tradicional per als nadons de les dones embarassades de baix risc que ja han tingut almenys un nen anteriorment.

Hauria d’aclarir que al Regne Unit, alguns hospitals convencionals disposen d’unes unitats específiques, on les dones són assistides i acompanyades exclusivament per una llevadora.

Si parlem de Catalunya, no hi ha cap hospital que disposi d’aquest tipus d’unitat. Espero que l’administració comenci a treballar en aquesta direcció.

No voldria acabar sense mencionar la feina que fem les llevadores i que no és visible. Vivim moments de menors inversions, això implica menys dotació de personal i infraestructures que no faciliten la nostra feina. Però tot i les dificultats actuals, les llevadores investiguem per millorar l’atenció que reben les dones, lluitem per a què les decisions de les dones siguin respectades i ens impliquem per la cura de les dones que ens envolten, però tot aquest esforç ha valgut la pena quan et diuen que han trobat a la seva llevadora.

I tu ja has trobat la teva?

Bibliografia

Guia Nice
 Guía de Práctica Clínica sobre la Atención al Parto Normal
Actualització i adaptació a Catalunya de la Guia de Pràctica Clínica del Sistema Nacional de Salut sobre l’Atenció al Part Normal

Compartir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

www.000webhost.com